Sprogimas

Kopūstienės čempionatas Tirkšliuose

kopustieneRugpjūčio 27 d., Tirkšlių pušynas pakvipo kopūstiene – čia vyko trečiasis Kopūstienės virimo čempionatas. Dėl skaniausios kopūstienės vardo susirungė net septyniolika komandų. O skonius vertino vyriška komisija, vadovaujama etnomuzikologės, radijo, televizijos laidų renginių vedėjos, visuomenės veikėjos Zitos Kelmickaitės.

Pragaro virtuvė

Oro kaitra ir puodų kaitra – toks buvo čempionato komandų palydovas. Bet nugalėta ir ši kliūtis – išvirta per 500 litrų sriubos, kurią suskanavo visi kermošiaus dalyviai. „Kopūstienė garuoja, kazanai pūškuoja, šnopuoja, spjaudosi ugnimi, virsta dūmų kamuoliais. Ore plius 32, šalia kazano plius 50. Uch, kiek reikia ištverti dėl bendro intereso, bet taip gyventi įdomiau“, – ekstremalioms sąlygoms nepasiduodanti sakė Auksodės kaimo bendruomenės siela Ingrida Braziulienė.

Svečiuose ir ožka

Kopūstienės virimo čempionate samčius surėmė ne tik rajono komandos, bet ir svečiai. Savo skoniais stebino Nevarėnų „Kiškučiai“, Ventos „Širdelės“, Mažeikių ir Telšių jungtinės pajėgos „Kopūstīnės bārs“, „Šlovės vaikinai“, Bugenių šefai, reivytiškiai kiškiai, Auksodės, Tirkšlių, Leckavos, Sedos, Letenių bendruomenės, Tirkšlių darželis „Giliukas“, Urvikių jungtinė komanda, Pievėnų bendruomenė „Kaimynės kopūstai“, Balėnų bendruomenė „BUK“, Šerkšnėnų kultūros centras, Bikuvos „Bikuviečiai“. Kas su slaptais ingredientais, kas su išradingais aprėdais, kiemelių puošyba stebino čempionato dalyvius, o kas net su ožka po parankės atvyko.

Buvo ir keistų skonių

„Labai atsakingai pažvelgėm į skonius. Nebuvo netinkamo skonio, reikia pasakyti buvo keistų skonių“, – prieš paskelbdama nugalėtojus šmaikštavo komisijos pirmininkė Z. Kelmickaitė. Pirmoji vieta ir Didysis samtis atiteko – Letenių komandai „Kopūstpolkė“. Antrąją, beje kaip ir pereitais metais, pelnė jungtinė komanda „Kopūstīnės bārs“, trečiąja vieta džiaugėsi „Bugenių šefai“.

Paroda ,,Kopūstienės prijuostė“

Susirinkusieji ir laukiantys kopūstienės ne tik į dangų kylančiais dūmais grožėjosi, jų laukė paroda ,,Kopūstienės prijuostė“, demonstruojama čempionatų dalyvių bei eksponuojama pušyne – jų net šimtas buvo. Po kermošiaus turgelį šmirinėjo, ieškodami keistenybių, norintys įsiamžinti, pozavo prie rudeniu dvelkiančios foto sienelės. Aktyviausi svečiai, kad neprailgtų kopūstienės ragavimo metas, dalyvavo įvairiose užduotyse, kurias organizavo Mažeikių karo prievolės poskyrio jaunieji šauliai bei Mažeikių vairuotojų mokymo centras. Įvairios pramogos laukė ir mažųjų šventės dalyvių. Visur tarp dalyvių sukiojosi ir LRT televizijos operatoriai su Zita Kelmickaite – filmuota laida „Ryto suktinis“. Akimirkas iš Tirkšlių gyvenimo ir Kopūstienės virimo čempionato bus galima prisiminti pirmosiose naujojo sezono šios laidos metu. Zita Kelmickaitė ir jos komanda, prieš Kopūstienės virimo čempionatą, aplankė ūkininkus Romaną ir Joną Švelnius, kurie dovanojo kopūstus kopūstienei. Tirkšliškiai ne tik sulaukė dovanų, bet ir savo keptos duonos kepaliuką kiekvienam garbiam svečiui įdėjo.

Liejosi dainos

Šventės organizatoriai – Tirkšlių kultūros centras, Tirkšlių miestelio bendruomenė, Tirkšlių seniūnija – nepamiršo ir azartiškiausių. Jiems organizuota loterija. Pagrindinis laimėjimas, dviratis, išvažiavo netoli – į Mažeikius.

Šventinę nuotaiką kėlė muzika, dainos, šokiai. Pasirodė ir šventės šeimininkai – Tirkšlių bendruomenės moterys ir jaunimas, romansų ansamblis „Retro“. Su gera nuotaika atvyko Šerkšnės kultūros centro Žemalės kultūros namų ansamblis „Šerkšnė“, estradinė grupė „LIS“, Sedos kultūros centro šokių kolektyvas „Mitrulis“. Ne vieną sužavėjo dainų autorės ir atlikėjos Irenos Jokšienės dainos. Trankios muzikos porciją atvežė vyrukai iš Kauno – grupė „16 Hz“. Šventė baigėsi diskotekos ritmu.

Autorės nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode